教員紹介

奥田 奈賀子

奥田 奈賀子

教授

奥田 奈賀子

(おくだ ながこ)

担当科目

「心身健康栄養学特論 II・III」「生活習慣病疫学特講」「健康栄養科学研究」

主な経歴

滋賀医科大学社会医学講座公衆衛生学部門 特任助教
公益財団法人結核予防会第一健康相談所 生活習慣病予防研究センター 副センター長
国立健康・栄養研究所 栄養疫学研究部 国民健康・栄養調査研究室 室長
滋賀医科大学社会医学講座公衆衛生学部門 客員教授

学歴

京都大学農学部畜産学科卒業
滋賀医科大学医学部医学科卒業
医学博士(滋賀医科大学)

論文・著書

【論文】
本村 柊斗, 奥田 奈賀子, 栗林 徹, et al. 特定保健指導積極的支援参加者における朝食欠食習慣の有無と特定保健指導後の体重変化量との関連 傾向性スコア分析による検討. 日本循環器病予防学会誌. 2018;53(2):103-13.

Okuda N, Itai K, Okayama A. Usefulness of a Short Dietary Propensity Questionnaire in Japan. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2018;25(5):430-8.

Okayama A, Okuda N, Miura K, et al. (2016) Dietary sodium-to-potassium ratio as a risk factor for stroke, cardiovascular disease and all-cause mortality in Japan: the NIPPON DATA80 cohort study. BMJ open 6:e011632.

Okuda N, Okayama A, Miura K, et al. (2016) Food sources of dietary sodium in the Japanese adult population: the international study of macro-/micronutrients and blood pressure (INTERMAP). European Journal of Nutrition. (epub ahead of print)

Okuda N, Miura K, Okayama A, et al. (2015) Fruit and vegetable intake and mortality from cardiovascular disease in Japan: a 24-year follow-up of the NIPPON DATA80 Study. European Journal of Clinical Nutrition 69:482-488.

Okuda N, Nishi N, Ishikawa-Takata K, et al. (2013) Understanding of sodium content labeled on food packages by Japanese people. Hypertension Research 37(5):467-471.

Okuda N, Miura K, Yoshita K, et al. (2010) Integration of data from NIPPON DATA80/90 and National Nutrition Survey in Japan: for cohort studies of representative Japanese on nutrition. Journal of Epidemiology;20 Suppl 3:S506-14.

Anderson CA, Appel LJ, Okuda N, et al. (2010) Dietary sources of sodium in China, Japan, the United Kingdom, and the United States, women and men aged 40 to 59 years: the INTERMAP study. Journal of the American Dietetic Association;110:736-45.

奥田奈賀子, 岡山明, 門田文 他. (2009) 内臓脂肪減少を目的とした軽負担の保健指導が男性工場従業員の食習慣に及ぼす変化. 日循予防誌 ;44:10-21.

Okuda N, Ueshima H, Okayama A, et al. (2005) Relation of long chain n-3 polyunsaturated fatty acid intake to serum high density lipoprotein cholesterol among Japanese men in Japan and Japanese-American men in Hawaii: the INTERLIPID study. Atherosclerosis ;178:371-9.

所属学会

日本循環器病予防学会評議員
日本公衆衛生学会会員
日本疫学会会員
日本高血圧学会会員
日本循環器学会会員
日本動脈硬化学会評議員
日本栄養改善学会会員
日本臨床栄養協会会員

ページトップへ