教員紹介

宮 聡子

宮 聡子

講師

宮 聡子

(みや さとこ)

担当科目

「食品微生物学」「食品学各論」「食品衛生学」「食品衛生学実験」「応用微生物学実験」「健康科学英語」「管理栄養士総合演習」

メッセージ

食品衛生や微生物に関する知識は、資格試験を受ける上で重要なだけでなく、日常生活において非常に役立ちます。ですので、身近な問題と関連付けて考えていくと、どんどん楽しくなってきます。
正しい知識を楽しく身に付けて、安全な食の提供に寄与できるよう、一緒に頑張りましょう。

主な経歴

東京海洋大学 食品微生物学研究室 博士研究員
東京家政大学 非常勤講師(微生物学)
(株)東急エージェンシー

学歴

早稲田大学法学部 学士(法学)
東京水産大学大学院水産学研究科食品生産学専攻 修士(水産学)
東京海洋大学海洋科学技術研究科応用生命科学専攻 博士(海洋科学)

論文・著書

Miya, S., Takahashi, H., Nakagawa, M., Kuda, T., Igimi, S., Kimura, B. 2015. Genetic characteristics of Japanese clinical Listeria monocytogenes isolates. PLOS ONE, 10:e0122902.

Miya, S., Takahashi, H., Hashimoto, M., Nakazawa, M., Kuda, T., Koiso, H., Kimura, B. 2014. Development of a controlling method for Escherichia coli O157:H7 and Salmonella spp. in fresh market beef by using polylysine and modified atmosphere packaging. Food Control, 37, 62-67.

Miya, S., Takahashi, H., Kamimura, C., Nakagawa, M., Kuda, T., Kimura, B. 2012. Highly discriminatory typing method for Listeria monocytogenes using polymorphic tandem repeat regions. Journal of Microbiological Methods, 90, 285-291.

Miya, S., Takahashi, H., Ishikawa, T., Fujii, T., Kimura, B. 2010. Risk of Listeria monocytogenes contamination of raw ready-to-eat seafood products available at retail outlets in Japan. Applied and Environmental Microbiology, 76, 3383-3386.

Miya, S., Kimura, B., Sato, M., Takahashi, H., Ishikawa, T., Suda, T., Takakura, C., Fujii, T., Wiedmann, M. 2008. Development of a multilocus variable-number of tandem repeat typing method for Listeria monocytogenes serotype 4b strains. International Journal of Food Microbiology, 124, 239-249.

Handa-Miya, S., Kimura, B., Takahashi, H., Sato, M., Ishikawa, T., Igarashi, K., Fujii, T. 2007. Nonsense-mutated inlA and prfA not widely distributed in Listeria monocytogenes isolates from ready-to-eat seafood products in Japan. International Journal of Food Microbiology, 117, 312-318.

Handa, S., Kimura, B., Takahashi, T., Koda, T., Hisa, K., and Fujii, T. 2005. Incidence of Listeria monocytogenes in raw seafood products in Japanese retail stores. Journal of Food Protection, 68, 411-415.

Takahashi, H., Kasuga, R., Miya, S., Miyamura, N., Kuda, T., Kimura, B. 2018. Efficacy of propidium monoazide on quantitative real-time PCR-based enumeration of Staphylococcus aureus live cells treated with various sanitizers. Journal of Food Protection 81, 1815-1820.

Takahashi, H., Saito, R., Miya, S., Tanaka, Y., Miyamura, N., Kuda, T., Kimura, B. 2017. Development of quantitative real-time PCR for detection and enumeration of Enterobacteriaceae. International Journal of Food Microbiology, 246, 92-97.

Takahashi, H., Gao, Y., Miya, S., Kuda, T., Kimura, B. 2017. Discrimination of live and dead cells of Escherichia coli using propidium monoazide after sodium dodecyl sulfate treatment. Food Control, 71, 79-82.

所属学会

日本食品衛生学会、日本食品微生物学会

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